Πληροφορίες για τη λειτουργία του σχολείου

Λίγα λόγια για τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε φέτος, με βάση τα νέα υγειονομικά μέτρα…

  1. Προσέλευση μαθητών: Οι μαθητές εισέρχονται στο σχολείο, υποχρεωτικά φορώντας μάσκα – πλην εκείνων που, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορούν να  μην τις φορούν –  και από τις δύο εισόδους από τις 8:00-8:15 και πηγαίνουν κατευθείαν στην τάξη τους, όπου θα τους περιμένει ο/η εκπαιδευτικός του τμήματός τους.

 2. Επικοινωνία με το σχολείο: κανένας γονέας δεν εισέρχεται πια στο σχολείο, οποιονδήποτε λόγο κι αν έχει. Αν θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί για κάτι ο/η εκπαιδευτικός του τμήματος ή η Δ/ντρια του σχολείου, αυτό θα γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που επιβάλλεται δια ζώσης επικοινωνία, θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

3. Τι φέρνουν μαζί τους: Όλοι οι μαθητές έχουν μαζί τους το πρόγευμα (και το γεύμα τους όσοι θα φοιτήσουν στο Ολοήμερο) και το μπουκαλάκι με το νερό τους, γιατί δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό από τις βρύσες. Επίσης, δεν επιτρέπεται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγητό, γλυκίσματα ή άλλα αντικείμενα (μολύβια, γόμες, κ.λ.π). Επιπλέον, αν αυτό είναι δυνατό, κάθε μαθητής μπορεί να έχει μαζί του απολυμαντικά μαντιλάκια ή και τον προσωπικό του μαρκαδόρο για τον πίνακα. Εννοείται, ότι το προσωπικό καθαριότητας του σχολείου θα απολυμαίνει τακτικά τις κοινόχρηστες επιφάνειες (κουπαστές, πόμολα, πάγκους, τουαλέτες κ.ά). Το σχολείο απολυμάνθηκε από το Δήμο. Κάθε παιδί φέρνει στο σχολείο τουλάχιστον δυο (2) μάσκες για την πρωινή λειτουργία και τουλάχιστον τρεις (3) για τα παιδιά που παραμένουν στο Ολοήμερο. Δίνετε στο παιδί κάθε μάσκα στο δικό της σακουλάκι γράφοντας πάνω του τον αριθμό της μάσκας 1η, 2η, 3η, με μαρκαδόρο ώστε να μην μπερδεύουν τα παιδιά τις καθαρές με τις βρόμικες μάσκες.

4. Διαλείμματα: Οι μαθητές βγαίνουν διάλειμμα σε ξεχωριστές ώρες ανά βάρδια: Α΄, Β΄ και Γ΄τάξη η πρώτη βάρδια και Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις είναι η δεύτερη βάρδια. Εξέρχονται με τις μάσκες τους συνοδεία εκπαιδευτικού, και κατευθύνονται στο χώρο του προαυλίου που έχει οριστεί γι’ αυτούς. Η μάσκα χρησιμοποιείται επίσης στους διαδρόμους, τις σκάλες και το κυλικείο. Βγαίνοντας στο προαύλιο, βγάζουν τη μάσκα τους και την τοποθετηθούν σε σακουλάκι, που έχουν μαζί τους. Προτείνεται να έχουν μαζί τους στο διάλειμμα ένα τσαντάκι στο οποίο να βάζουν τη μάσκα τους, το παγούρι και το φαγητό τους. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετούν το σακουλάκι της μάσκας στην τσέπη ή σε «μενταγιόν» όπως εδώ:

5. Μέσα στις αίθουσες: Για την  καλύτερη προστασία των μαθητών μέσα στις αίθουσες τα θρανία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Κάθε τμήμα του υποχρεωτικού προγράμματος θα αποτελεί σταθερή ομάδα – όπου αυτό είναι εφικτό – τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος όσο και την ώρα του διαλείμματος. Έχει γίνει προσπάθεια οι μαθητές να κάθονται στις μέγιστες δυνατές αποστάσεις που επιτρέπει ο αριθμός τους και οι δυνατότητες της αίθουσας. Οι εκπαιδευτικοί θα  χειρίζονται/συλλέγουν τα τετράδια και τις εργασίες των μαθητών αφού έχουν κάνει χρήση αντισηπτικού ή/και γαντιών ενώ φορούν μάσκα κατά την διάρκεια της διόρθωσης τους.

6. Αν ένας μαθητής αισθάνεται αδιάθετος, παραμένει οπωσδήποτε στο σπίτι του. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 Δυσκολία στην αναπνοή

 Μυαλγίες

 Ρίγος

 Πονοκέφαλος

 Δυσκαταποσία

 Ρινική καταρροή/συμφόρηση

 Ναυτία / έμετος

 Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του νοσήσει από τον κορωνοϊό, ενημερώνεται το σχολείο.Αν ένας μαθητής αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα βγει από την τάξη παραμένοντας σε ειδικό χώρο και θα ειδοποιηθούν οι γονείς του για να τον παραλάβουν.

7. Αποχώρηση: Για την αποφυγή συνωστισμού, οι μαθητές του κάθε υποτμήματος αποχωρούν σταδιακά, από τις δύο εξόδους στην οδό Σολωμού και την έξοδο στην οδό Σεφέρη σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που έχει αναρτηθεί στις αντίστοιχες εξόδους του σχολείου.  Οι γονείς ή συνοδοί των μαθητών θα πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στη θέση τους, αποφεύγοντας να συνωστίζονται.

8. Μαθητές που προσέρχονται και αποχωρούν μόνοι τους: Οι γονείς των μαθητών που προσέρχονται στο σχολείο και αποχωρούν μόνοι τους από αυτό,  θα πρέπει να υπογράψουν την Υπεύθυνη Δήλωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου και είτε θα τη στείλουν ηλεκτρονικά είτε θα τη φέρει στο σχολείο το ίδιο το παιδί.

9. Πρωινή ζώνη: Με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών θα λειτουργήσει Τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00) από την Τετάρτη 16/9/2020 και θα συνεχιστεί εφόσον οι μαθητές δεν θα είναι λιγότεροι από 10. Η προσέλευση των μαθητών για την Πρωινή Ζώνη θα είναι 7:00΄- 7:15΄.

10. Ολοήμερο: Το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει από την Τετάρτη 16/9/2020 και την με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται. Το γεύμα των μαθητών/τριών θα παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους και, επειδή δεν θα γίνεται χρήση των ψυγείων και της τραπεζαρίας, θα φυλάσσεται στην τσάντα του κάθε παιδιού μέχρι την ώρα του γεύματος, το οποίο θα γίνεται στην αίθουσα που θα έχει μάθημα ο κάθε μαθητής. Το προσωπικό καθαριότητας του σχολείου θα φροντίζει για την καθαριότητα των θρανίων και τον αερισμό της κάθε αίθουσας μετά την αποχώρηση των μαθητών του Πρωινού Προγράμματος. Οι μαθητές του Ολοημέρου θα κάθονται πάντα στις ίδιες θέσεις και με τους ίδιους μαθητές. 

11. Ενημέρωση γονέων: Για την πρώτη ενημέρωσή σας από τους/τις εκπαιδευτικούς των παιδιών σας, θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

Υπεύθυνη Δήλωση αποχώρησης μαθητή