Ο Περικλής Ηλίας στο σχολείο μας

Ποδήλατο:

Μία άσκηση αν ? ισορροπίας

Η ποδηλασία ως τρόπος ατομικής ή συλλογικής,  άσκησης και χαλάρωσης εντάσσεται σε αυτό που θα μπορούσε να αποκληθεί τεχνολογίες του εαυτού, δηλαδή τρόπων για να γίνουμε «άλλοι» και συνάμα καλύτεροι και ανθεκτικότεροι από αυτό που είμαστε. Έτσι η ποδηλασία, το ποδήλατο είναι το μέσο, συνδέεται με προτάγματα επανα-προσπορισμού της απώλειας, κατίσχυσης της θέλησης (π.χ ο ποδηλάτης που νίκησε τον καρκίνο), εύρεσης σημείων αναφοράς και χάραξης νέων δρόμων.

Εάν το ποδήλατο είναι μια σπουδή ισορροπίας και απόδρασης τότε έτσι πιθανόν ερμηνεύεται γιατί χαρακτηρίζεται από μια καλλιτεχνική ποιότητα, η οποία δύσκολα μπορεί να μετατραπεί σε virtual game, δηλαδή σε προσομοίωση της πραγματικότητας. Η διάνυση χιλιομέτρων πάνω σε ποδήλατο προϋποθέτει ανθρώπους που αποφασίζουν να διαρρήξουν, έστω ελαφρώς, τη βολή και τη ραστώνη τους και να υπο-κλέψουν από την κοινωνία της μηχανής εκείνα που αυτή οικειοποιήθηκε χωρίς ποτέ αληθινά να της ανήκουν. Ως τέτοια δηλαδή ως εγχειρηματική μορφή δυνάμει αντίστασης και απόδρασης, ας ευχηθούμε να αποτελέσει επιλογή των παιδιών μας, έστω και ως αντίβαρο στην κατανάλωση διατροφικών αηδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξίσου άξια αναφοράς η αναμέτρηση του ανθρώπου ? οδηγού ποδηλάτου με τον εαυτό  του και το περιββάλον. Είναι εντυπωσιακή και ενίοτε απελευθερωτική ? η περιήγηση ανάμεσα σε λαγκαδιές και δάση, μονοπάτια και βουνά, δρόμους πάνω σε μια άβολη σέλα. Οι ποδηλάτες θυμίζουν easy riders χωρίς την πολυτέλεια και την άνεση  των άλλων οδηγών αυτοκινήτων. Το ποδήλατο παραπέμπει σε μια κουλτούρα του ιδρώτα, της εξ-άσκησης, του κάματου, της αλητείας και της περιπλάνησης. Αφορά μικρές και μικρούς διαβολάκους που απέδρασαν από το βλέμμα της εξουσίας και προετοιμάζουν την ενηλικίωση τους διαμέσου διαβατήριων τελετών μύησης στην σκανταλιά, το απαγορευμένο και τους πειρασμούς.

Η ανάβαση μιας ανηφόρας, δηλαδή η εξάντληση, η ορθοπεταλιά, δηλαδή ο εντυπωσιασμός, η κατάβαση μιας κατηφόρας, δηλαδή η άνεση και η οδήγηση σε ευθεία, δηλαδή η συμμόρφωση και η υπακοή, συγκροτούν τη γραμματική και το συντακτικό των μορφών ζωής του ποδηλάτη.

Για να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά τα παιδιά του σχολείου μας, καλέσαμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας Περικλή Ηλία, του οποίου η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του σχολείου στο τεύχος Δεκεμβρίου 2013.

[slideshow post_id=”1065″]