Υγιεινή Διατροφή το Πάσχα

Το Πάσχα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη γιορτινή περίοδο με τους περισσότερους διατροφικούς πειρασμούς! Έπειτα από μία μακρά (40 ημέρες) ή πιο σύντομη (1 εβδομάδα) περίοδο νηστείας και αποχής από τα ζωικά προϊόντα, οι μέρες του Πάσχα αποτελούν μία «διατροφική» πρόκληση! Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να ευχαριστηθούμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς να χαλάσουμε τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες που ακολουθούμε τον υπόλοιπο χρόνο;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ;

Τα γεύματα της συγκεκριμένης εορταστικής περιόδου ποικίλλουν στα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που μας προσφέρουν. Για να μπορέσουμε να διατηρούμε ένα σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο (δηλαδή ίση πρόσληψη και κατανάλωση θερμίδων), πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα και ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε και κατ’ επέκταση την ενεργειακή πρόσληψη.

Για να μην παρασυρθούμε λοιπόν στα γιορτινά τραπέζια, θα πρέπει να έχουμε έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε αλλά και του είδους των τροφών που επιλέγουμε. Σίγουρα δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε όλους τους πειρασμούς ή να κάνουμε υπερβολές! Το κλειδί βρίσκεται πάντα στην ισορροπία και το μέτρο μεταξύ των τροφών και των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στα παρακάτω:

α) ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ

Τα σοκολατένια αυγά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής του Πάσχα.

  • Επιλέξτε αυγά μικρού μεγέθους ή μοιραστείτε τα αυγά κανονικού μεγέθους με την οικογένεια και τους φίλους σας.
  • Δώστε βάση στην ποιότητα και προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (ιδανικά τουλάχιστον 70%).
  • Προσπαθήστε να φάτε με μέτρο, ελέγχοντας την ποσότητα που καταναλώνετε, ειδικά εάν φάτε και άλλα γλυκίσματα.

Β) ΑΡΝΙ

Το αρνί στη σούβλα είναι μια δημοφιλής επιλογή για πολλούς ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα. Το αρνί είναι πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου, ωστόσο έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που είναι βλαβερά για την υγεία μας σε σχέση με τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που είναι ωφέλιμα. Το κορεσμένο λίπος από κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη στο αίμα σας και ως συνέπεια τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Γενικότερα, για ένα πιο υγιεινό ψητό την Κυριακή του Πάσχα:

  • Αφαιρέστε το τυχόν ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας, έτσι ώστε να αποφύγετε το επιπρόσθετο λίπος.
  • Προσπαθήστε να μην προσθέσετε έξτρα λάδι ή βούτυρο στο μαγείρεμα του κρέατος.
  • Χρησιμοποιήστε βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά για να ενισχύσετε τη γεύση αντί για αλάτι!
  • Κόψτε σε μεγαλύτερα κομμάτια τις πατάτες που μπορεί να συνοδεύουν το κρέας στο μαγείρεμα, ώστε να απορροφήσουν λιγότερο λίπος. Ιδανικά μαγειρέψτε τις ξεχωριστά με ελαιόλαδο, ενώ οι γλυκοπατάτες είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
  • Συνδυάστε το κρέας με πολλά φρέσκα λαχανικά, όπως πράσινη σαλάτα, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, λάχανο, καρότο.
  • Τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, όπως μπρόκολο, κολοκύθι, χόρτα, παντζάρια.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές ώστε να απολαύσετε τις διακοπές του Πάσχα και ταυτόχρονα να προστατεύσετε την υγεία σας:

  • Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας.

Συνήθως, προκειμένου να εξοικονομήσουμε θερμίδες για τα πλούσια πασχαλινά τραπέζια, δεν ακολουθούμε το συνηθισμένο μας πρόγραμμα διατροφής, αλλά αντιθέτως μειώνουμε τη συχνότητα των γευμάτων μας παραλείποντας κάποια από αυτά. Αυτό, όμως, μπορεί να αυξήσει την πείνα και να οδηγήσει τελικά στην υπερκατανάλωση τροφής. Για να αποφύγετε αυτή την υπερκατανάλωση τροφών, ένα έξυπνο τρικ είναι να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή άπαχη πρωτεΐνη από πριν, ώστε να σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας.

  • Επιλέξτε το σωστό μέγεθος πιάτου.

Η επιλογή ενός πιάτου μικρότερου μεγέθους θα αποτελέσει «εμπόδιο» για να γεμίσετε το πιάτο σας με περισσότερες τροφές απ’ όσες πραγματικά χρειάζεστε  και θα κάνει την ποσότητα του φαγητού στο πιάτο σας να μοιάζει μεγαλύτερη.

  • Δημιουργήστε ένα ισορροπημένο πιάτο.

Γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά (ωμά, μαγειρεμένα), το ένα τέταρτο με τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη (π.χ. κρέας) και το υπόλοιπο με τροφές που περιέχουν άμυλο (π.χ., πατάτες, ψωμί).

  • Ενισχύστε τα λαχανικά και φρούτα.

Οι συγκεκριμένες τροφές όχι μόνο έχουν πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να νιώσετε χορτασμένοι και επομένως να αποφύγετε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

  • Παρακολουθήστε τις υγρές θερμίδες και πιείτε άφθονο νερό.

Τα αλκοολούχα ποτά καθώς επίσης και τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνήθως περιέχουν αρκετές θερμίδες. Προτιμήστε να αντικαταστήστε το αλκοόλ κα τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό ή μεταλλικό νερό. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο!

  • Παραμείνετε δραστήριοι καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών.

Αναζητήστε ευκαιρίες να ασκηθείτε, για έντονο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο – ό,τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και στις επιθυμίες σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Μετά το Πάσχα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για να ενισχύσουμε τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μας και για να επιστρέψουμε σταδιακά στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.

Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα και προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), άφθονο νερό, λιγότερα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, λιγότερο αλάτι και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού σας εύχεται

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση με υγεία!

Πηγή:    https://foodforhealth.gr , Dr. Ρενάτα Μίχα (Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)